Thursday, August 27, 2009

Resipi Laksa Johor Khas Buat Nornilia

LAKSA JOHOR

Bahan (A) dikisar

9 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

5cm halia

3cm kunyit

5cm lengkuas

3 batang serai

100g udang kering – direndam dan dikisar

Bahan-bahan Lain

1kg ikan kembung – direbus, ambil isi dan kisar

5 sudu makan rempah kari ikan

1 liter santan pekat

3 sudu makan kerisik

100ml air (anggaran)

1 kuntum bunga kantan – dihiris

Beberapa keping asam gelugur

Garam dan gula secukup rasa

Bahan Sampingan

1 peket spaghetti – direbus lembut

Tauge – dibuang ekor

1 batang timun – dibuang kulit dan dihiris.

2 biji bawang besar dihiris (jika perlu)

Daun kesum dan daun selasih dihiris

Limau kasturi dibelah dua

Chaipo (lobak masin halus)

Sambal belacan - Cili merah

Belacan dibakar

Garam

Cara Membuat

1. Panaskan minyak dan tumis bahan (A) hingga berbau.

2. Masukkan pes rempah dan kacau hingga keluar minyak.

3. Tuangkan santan dan kacau sekali sekala hingga mendidih.

4. Masukkan isi ikan, kerisik, air dan asam keping. Kacau hingga mendidih.

B Bubuh hirisan bunga kantan, gula dan garam. Bila naik minyak, tutupkan api.

5. Letakkan spagheti ke dalam mangkuk. Taburkan tauge, bawang besar (jika perlu), timun, daun kesum, daun selasih dan chaipo. Bubuh sambal belacan dan tuangkan kuah panas-panas.