LAKSA JOHOR
Bahan (A) dikisar
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5cm halia
3cm kunyit
5cm lengkuas
3 batang serai
100g udang kering – direndam dan dikisar
Bahan-bahan Lain
1kg ikan kembung – direbus, ambil isi dan kisar
5 sudu makan rempah kari ikan
1 liter santan pekat
3 sudu makan kerisik
100ml air (anggaran)
1 kuntum bunga kantan – dihiris
Beberapa keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Sampingan
1 peket spaghetti – direbus lembut
Tauge – dibuang ekor
1 batang timun – dibuang kulit dan dihiris.
2 biji bawang besar dihiris (jika perlu)
Daun kesum dan daun selasih dihiris
Limau kasturi dibelah dua
Chaipo (lobak masin halus)
Sambal belacan - Cili merah
Belacan dibakar
Garam
Cara Membuat
1. Panaskan minyak dan tumis bahan (A) hingga berbau.
2. Masukkan pes rempah dan kacau hingga keluar minyak.
3. Tuangkan santan dan kacau sekali sekala hingga mendidih.
4. Masukkan isi ikan, kerisik, air dan asam keping. Kacau hingga mendidih.
B Bubuh hirisan bunga kantan, gula dan garam. Bila naik minyak, tutupkan api.
5. Letakkan spagheti ke dalam mangkuk. Taburkan tauge, bawang besar (jika perlu), timun, daun kesum, daun selasih dan chaipo. Bubuh sambal belacan dan tuangkan kuah panas-panas.